Dereń jadalny, zwany także dereniem właściwym, jest niewielkich rozmiarów drzewem liściastym, pochodzącym z południowo-wschodniej Europy, Kaukazu i zachodniej Azji. Jego bardzo wcześnie rozwijające się kwiaty zwiastują przedwiośnie, a dojrzewające owoce zachęcają do robienia jednej z najsmaczniejszych nalewek – dereniówki.
Opis
Początkowo rośnie jak krzew, ale po latach dorasta do 4-5 m wysokości, tworząc pień i koronę. Wzniesione, młode pędy derenia jadalnego pokrywa zielona korą, czerwieniejąca od strony nasłonecznionej. Na starszych gałęziach i pniu kora łuszczy się szarymi płatkami. W okresie bezlistnym na pędach można łatwo rozróżnić pąki wegetatywne i generatywne. Pąki liściowe są cienkie, wydłużone i lekko odstające od gałązek, natomiast pąki kwiatowe są kuliste, osadzone na krótkich trzoneczkach. Okrywające je łuski po rozchyleniu pełnią rolę podsadek kwiatostanowych. Żółte, drobne kwiaty rozwijają się bardzo wcześnie, na kilka tygodni przed pojawieniem się liści.